W czasopiśmie „Nutrients” (czasopismo naukowe oferowane w otwartym dostępie) ukazał się artykuł pracującej pod kierownictwem dr Pawła Jagielskiego grupy badawczej zajmującej się opracowaniem nowego indeksu POLA, wykorzystywanego do oceny właściwości immunomodulujących diety i jej związku z mikroflorą jelitową, na przykładzie zachorowalności na COVID-19 w grupie osób bez chorób współistniejących.
Pracownicy Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami UJ CM, we współpracy z dietetykami, matematykami, i immunologami stworzyli wskaźnik żywieniowy, określający potencjał immunomodulujący diety (POLA).
W trakcie badań stwierdzono silną korelację między wskaźnikiem zapalnym w diecie, a wskaźnikiem POLA. Osoby stosujące dietę o korzystnym działaniu immunomodulującym miały mniejsze ryzyko zachorowania na COVID-19 o około 80% w porównaniu z osobami na diecie o wysoce niekorzystnym działaniu immunomodulującym. W codziennej praktyce, indeks POLA może służyć jako przydatne narzędzie dla dietetyków wspierające identyfikację osób, których dieta jest uboga w składniki konieczne dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. W takim przypadku zmiana zachowań żywieniowych może wspomóc funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejszając ryzyko infekcji.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułem: Proposition of a New POLA Index to Assess the Immunomodulatory Properties of the Diet and Its Relationship with the Gut Microbiota, Using the Example of the Incidence of COVID-19 in a Group of People without Comorbidities – PubMed (nih.gov)
Paweł Jagielski , Dominika Wnęk , Edyta Łuszczki , Izabela Bolesławska , Agnieszka Micek , Agnieszka Kozioł-Kozakowska , Beata Piórecka , Karolina Koczur , Katarzyna Jankowska , Agata Gaździńska , Marta Turczyńska , Paweł Kawalec
Publikacja została dofinansowana przez Priorytetowy Obszar Badawczy qLIFE w ramach programu “Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza” w Uniwersytecie Jagiellońskim.